Mini Cava Chic Barcelona Brut

15,00 lei

Cava Blend este un termen folosit pentru a descrie compoziția vinurilor spumante iconice din Spania. Acest amestec constă, în principal, din trei soiuri de struguri: Macabeo (adesea scris Macabeu), Xarel-lo și Parellada. În 1986, Chardonnay a fost oficial permis în amestec, semnând intenția Spaniei de a se actualiza cu vremurile și de a concura cu alte vinuri spumante din Europa. Malvasia alb și soiurile cu pieliță închisă Pinot Noir, Garnacha, Monastrell și Trepat sunt alte adăugiri recente la lista soiurilor de struguri admise la Cava.

O Cava de bună calitate este cunoscuta pentru caracteristicile ei autolitice bine integrate de arome de pâine prăjită, smântână și nuci (migdale). Vinurile cu continut mai mare de Pinot Noir pot arata mai multe arome de boabe de cirese, in timp ce amestecurile mai traditionale contin mere verzi, piersica si chiar note de pamant.

Amestecarea vinului Cava
Termenul Cava existata abia din 1970, dar stilul de vin datează din secolul al XIX-lea. Înainte de 1970, vin spumant spaniol a fost comercializat ca Champana (de asemenea, Champan și Xampany), dar această practică trebuia să se încheie din cauza asocierii evidente cu adevărata (franceză) șampanie. Termenul Cava a fost ales deoarece înseamnă “peșteră”, referindu-se la locul în care vinul a fost depozitat în mod tradițional. În anii 1970, Cava a câștigat respectul în lumea vinului spumant și este acum un brand recunoscut pe plan internațional.

Cea mai mare parte a producției Cava are loc în regiunea Catalonia (Catalunya), în special în Penedes. Vinurile sunt realizate covârșitor folosind metoda tradițională, cu ajutorul unei invenții spaniole unice, gyropalette. Aceasta, introdusă în Catalonia în anii 1970, este un dispozitiv mecanic folosit pentru a ghida (transforma) mai multe sticle de vin deodată. A devenit o metodă de bază a vinurilor spumante producătoare de masă.

Nivelele de producție (maximum 1 hl de must pe 150 kg de struguri), tăria alcoolică (între 10,8 și 12,8%), presiunea atmosferică (minimum 4 atmosfere) și cel puțin nouă luni petrecute pe drojdii sunt cerințe pentru vinurile care doresc statutul DO Cava. Cava poate fi produsă într-o gamă de niveluri de sec, inclusiv rosé Cava, prin adăugarea unui mic procent de vin roșu în amestec. Nivelurile de dozaj, de la cele mai uscate la cele mai dulci, sunt Brut Nature, Extra Brut, Brut, Extra Seco, Seco, Semi-Seco și Dulce.

Deși Penedes este camera mașinilor lui Cava (aproximativ 95% din producția totală), vinul poate fi produs în mod legal în opt regiuni diferite.

Asocierile alimentare pentru vinurile Cava Blend includ:

Creveți la grătar
Carne de porc la gratar
Stridie de rock din Sydney cu perle de somon și vinaigret de vin alb.

Categorii: , , Etichete: ,